Εκδρομή – Ιερά Μονή Αρκαδίου

unnamed 8
unnamed 5

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 όλες οι τάξεις του σχολείου μας πήγανε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, με αφορμή το ολοκαύτωμα της Μονής που εορτάζεται πάνδημα στις 8 Νοεμβρίου και αποτελεί κορυφαία πράξη για τον απελευθερωτικό αγώνα των Κρητών.

Για την Ιστορία, η Μονή ιδρύεται το 110 μ.Χ. από έναν μοναχό, τον Αρκάδιο, απ’ όπου πήρε και το όνομά της, ενώ είναι αφιερωμένη στον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη, αλλά και στη μεταμόρφωση του Χριστού.

Η μονή γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη, καθώς λειτουργεί και ως χώρος χρυσοκεντητικής δημιουργίας, μέχρι το 1645, όπου ήρθαν οι Οθωμανοί στην Κρήτη. Η επανάσταση έγινε το 1866, με σκοπό οι Κρήτες να διώξουν τους Οθωμανούς και να ενωθούν με την Ελλάδα.

Αφού ξεκίνησε η επανάσταση, στο μοναστήρι κλειστήκανε 200 οπλαρχηγοί και άλλα 700 γυναικόπαιδα, διότι εκεί θεώρησαν ότι θα νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι Κρήτες αν και είχαν ευκαιρίες να φύγουν πριν τους περικυκλώσει ο τουρκικός στρατός, παρέμειναν εκεί, για να πολεμήσουν μέχρι τέλους, διεκδικώντας την ελευθερία τους με κάθε κόστος. 

Έτσι, λοιπόν πολλά γυναικόπαιδα, αποφάσισαν πως προτιμούσαν να θυσιαστούν, πηγαίνοντας στην πυριταποθήκη και να πυρποληθουν, παρά να πιαστούν όμηροι ή και να σκοτωθούν από τον τούρκικο στρατό. Μόνο ένα μωρό, ως θαύμα, εκσφενδονίστηκε από την έκρηξη και διασώθηκε από τους Τούρκους. Στη συνέχεια, στην ιστορική Τράπεζα , όπου βρίσκονταν 36 παλικάρια που πολεμούσαν ηρωικά, βρήκαν το τέλος αντιμετωπίζοντας την οργή των Τούρκων. 

Τέλος, οι Τούρκοι έκαψαν και την εκκλησία κι έφυγαν παίρνοντας μαζί τους όλους όσοι επέζησαν από το ολοκαύτωμα και τους πήγαν στο Ρέθυμνο, όπου αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από διαμαρτυρίες του λαού. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν οι μάρτυρες αυτων των γεγονότων που διηγήθηκαν την ιστορία και ξέρουμε σήμερα όλα όσα συνέβησαν.

Οι μαθητές λοιπόν είχαν την ευκαιρία, να εξερευνήσουν όλους τους χώρους της Μονής και να έρθουν πιο κοντα με την ιστορία και το παρελθόν, να αισθανθούν τον ηρωισμό των αγωνιστών, να νιώσουν περήφανοι για τους προγόνους τους και ευγνώμονες για την ελευθερία που τους χάρισαν.

 

unnamed 6
IMG 1309
unnamed 4 1
IMG 1405